Internasjonalt utvalg i Styrke Equinor arrangerte kurs i Brussel.
Internasjonalt utvalg i Styrke Equinor arrangerte kurs i Brussel.
-Formålet med kurset er å lære mer om internasjonal politikk og internasjonalt fagforeningsarbeid, ser Unni Tonning, leder av utvalget.
På programmet var besøk hos den norske delegasjonen i NATO HQ, møte med IndustriAll Europe og det Tyske forbundet IGBCE, som har kontor i Norway House sammen med Styrke. Og besøk og omvisning i EU parlamentet.
-Sammen med Lise Skjevik ved Styrkes Brussel kontor har vi laget et interessant og hektisk program sier Unni.
Første stopp var altså NATO HQ og besøk hos den norske delegasjonen i NATO. For deltagerne var det stort bare å komme inn i bygget, og de norske guidene fortalte om bygget og hvordan store og små medlemsland var fordelt med sine delegasjoner.
Hos den norske delegasjonen ble vi møtt av stabssjef MMB Arvid Halvorsen som orienterte om hvordan Norge med folk fra div. departementer og forsvaret jobber i NATO. Dette var en meget interessant foredrag, som satte søkelys på hvordan NATO jobber med forsvar, men også sivil beredskap og samfunns sikkerhet.
Justisråd Per K. Brekke fra Justis og Beredskaps departementet orienterte om hva den sivile beredskapen handlet om, at vi må ha veier, jernbane, drikkevann, energi og mat selv om vi skulle komme i konflikt i Norge. Det var et perspektiv som nok åpnet øynene til mange av deltagerne.
Forsvars råd Morten Rognmo innledet om hvordan forsvaret i NATO er organisert, bla. annet at NATO ikke har en egen hær, men at det er NATO landenes nasjonale forsvar som også er NATOs forsvar.
Også energi og miljø var tema under besøket, hva betyr det at stormakter utenfor NATO og Europa er involvert med f.eks. leveranser til europeisk energi industri, datasenter osv. Dette var det Julijus Grubliauskas: (NATO IS (IHC) Energy Security Officer som foreleste om.
NATO jobber altså med mer enn bare tradisjonelt forsvar.
I Norway House der Styrke har sitt Europa-kontor innledet Lise Skjevik om arbeide Styrke gjør i Brussel, følge med på hva som kommer av lover og direktiver fra EU, og driver påvirkning i de sakene som angår våre medlemmer.
Deltagerne fikk også møte Corinna Zierold fra IndustriAll Europe, som har over 7 millioner medlemmer. IndustriAll Europe er en sammenslutning av industriforbund i Europa, og har en egen energi komite der bla. annet olje og gass bransjen hører til.
De fikk også møte Andreas Bodemer fra det Tyske forbundet IGBCE, de er etablert med kontor i Norway House sammen med Styrke.
Ut fra det som Andreas fortalte ligger tysk industri etter de ledende landene i Europa på teknologi og kompetanse. Dette var overraskende for deltagerne som hadde inntrykk av at Tysk industri var langt fremme.
Besøk i EU parlamentet sto også på programmet, Søren Dalsgaard fra Danmark tok imot oss og innledet om hvordan EU parlamentarikerne, EU kommisjonen og EU rådet jobber. Det er 27 medlemsland i EU og det er et stort apparat for å få dette til å gå rundt.
Det kanskje ikke alle tenker så mye på er at EU også er en fredstryggende organisasjon, ikke bare et felles marked for de fire friheter, hvor arbeidskraft og varer kan bevege seg fritt.
Kanskje ikke tildelingen av Nobels Fredspris 2012 til EU ikke var så kontroversiell allikevel.
Som Søren sa, -land som er medlemmer i en union kriger ikke med hverandre.