Styrke sine nettsider

Hvem husker 5 år tilbake i tid?

Hvem husker 5 år tilbake i tid?

Situasjonen for oljeindustrien var dramatisk. Uten raske, kraftfulle tiltak kan livsviktige hjørnestensbedrifter bli stengt og teknologi, kompetanse og kapasitet gå tapt.
Verftene var tomme for oppdrag, og operatørselskapene hadde ingen besluttede prosjekter på gang. Situasjonen for oljeindustrien var dramatisk. Uten raske, kraftfulle tiltak kunne livsviktige hjørnestensbedrifter bli stengt og teknologi, kompetanse og kapasitet gå tapt.

Konkraft (KonKraft er en samarbeidsarena for Offshore Norge, Norsk Industri, Norges Rederiforbund, Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) og Landsorganisasjonen i Norge (LO), med LO-forbundene Fellesforbundet og Industri Energi) tok ansvar.
De foreslo en aktivitetspakke med midlertidige skattejusteringer for operatørselskapene, som gjør at prosjekter som er satt på vent, kan iverksettes og gi sårt tiltrengt aktivitet for leverandørene.

Oljebransjen ba om utsatt skatt for å komme velberget gjennom korona-krisen.
LO og NHO støttet kravene.
Store investeringer var i ferd med å bli utsatt, og arbeidsplasser ville dermed gå tapt. Leverandørindustrien var spesielt utsatt. Derfor ba oljebransjen om at investeringer kan avskrives over ett år, ikke som normalt over seks år. Dette skal være midlertidig ordning for 2020 og 2021.
Et bredt flertall på Stortinget la press på regjeringen om kjapt å komme med tiltak overfor leverandørindustrien. For å få dette med i revidert nasjonalbudsjett.
Midlertidige skattejusteringer for operatørselskapene gjør at prosjekter som er satt på vent, kan iverksettes og gi sårt tiltrengt aktivitet for leverandørene.

Konkraft skisserte følgende:
Staten dekker cirka 90 prosent av alle investeringer på norsk sokkel. Selskapene gis skattefradrag over seks år fra og med det året selskapet betaler for investeringen.
Selskapet må finansiere statens andel gjennom lån eller egenkapital i en kortere periode enn i dag. Oljeselskapene betaler samme beløp i skatt til staten, men på et annet tidspunkt.

I stedet for å vente inntil seks år på å få skattefradraget, gis fradraget samme år som investeringen foretas. Det betyr ingen skattelettelse eller tapte skatteinntekter for staten. Lavere finansieringskostnader vil tvert om gi økte skatteinntekter.

Forslagene er midlertidige og gjelder investeringer i 2020 og 2021, og etter 2021 dersom beslutninger treffes før 31.12.2021 eller 31.12.2022.

Industri Energi Equinor Sokkel støttet forslaget og skrev brev

Industri Energi Equinor Sokkel sender brev til regjeringen
Forslaget om å forskuttere oljeselskapenes skattefradrag gjennom en skatteutsettelse er viktig for hele næringen sier leder i Industri Energi Equinor Sokkel Per Steinar Stamnes.
Hele olje og gass næringen LO, forbundene, NHO og NOG står alle bak dette initiativet og det støtter vi opp om sier Stamnes. Derfor sender vi brev til statsministeren og Olje og energi ministeren.
Les brevet her

Den største fagforeningen på norsk sokkel, Industri Energi Equinor, krever umiddelbar skattelette for oljeselskapene. Også NHO og LO Rogaland og Vestlandet støtter forslaget.
Les mer her

Oljepakken har sikret aktivitet og arbeidsplasser over hele landet i mange tiår framover.
Oljepakken ble støttet av et bredt flertall på Stortinget, der kun 17 prosent av representantene stemte imot. Den har sikret nye investeringer for flere hundre milliarder kroner. Det sikrer sysselsetting i alle ledd av næringen og langs hele kysten, og gir arbeid i mange tiår framover, sier Alfheim.
Ifølge Oljedirektoratet ble det levert 17 nye planer for utbygging av drift (PUD) innen fristen ved utløpet fjoråret. Samlet skal det investeres for cirka 400 milliarder kroner, som følge av oljepakken.
Les mer her

Det viser at størrelse og styrke hjelper i påvirkning på og ha innflytelse på å sikre og trygge arbeidsplasser på norsk sokkel.
SSB tall viser investeringer i år og neste år på ca 250 mrd kr. Og neste år på ca 200 mrd kr.

Statens samlede kontantstrøm for petroleumsvirksomheten for 2023 var på 978 milliarder kroner.

Disse prosjektene trygger eksisterende arbeidsplasser, og skaper nye arbeidsplasser over hele landet, i tillegg til store inntekter til fellesskapet. For å opprettholde verdiskaping, kompetanse og sysselsetting i Norge er det avgjørende at det kommer nye utbyggingsprosjekter som leverandørindustrien kan konkurrere om. Men også nye leteområder som kan gi muligheter for funn for å sikre levetiden for eksisterende innretninger.
Det har medført at Equinor har ansatt mange nye kollegaer de siste årene, og de neste åra.

Så tilbake til overskriften – hvem husket dette nesten 5 år etter?
Jeg er glad for at Forbundet Styrke og LO har vært med på dette.
Det viser at vi arbeider for forutsigbarhet og trygghet i arbeidsplasser, og får det til gjennom politisk tyngde og innflytelse.
Så kan andre foreninger på norsk sokkel si hva de vil, men de er ikke i nærheten av det Forbundet Styrke og LO får til. Uavhengig av Regjering.

Per Steinar Stamnes
Leder Styrke Equinor Sokkel