Styrke sine nettsider

Første Equinor-godkjente vernebekledning for kvinner på norsk sokkel 

For første gang vil Equinor tilby godkjent vernebekledning for kvinner.  Et utvidet tilbud av vernetøy vil være tilgjengelig for norsk sokkel (NCS) før påske 2025.  

EPN S-AMU har initiert et partssammensatt arbeid for «tilpasset vernebekledning» basert på innspill fra Styrke Equinor Sokkel, som tok initiativ til arbeidet med to-delt arbeidstøy og mer ergonomisk tilpasset bekledning. 

For Styrke Equinor Sokkel var ønsket rett og slett å gjøre arbeidshverdagen også bedre og sikrere ved å ha tilgjengelig riktig tilpasset vernebekledning i forhold til arbeidsoppgaver og slik at arbeidstakerne er beskyttet på en sikkerhetsmessig og tiltenkt måte.  

Vårt fokus var innledningsvis var å få to-delt arbeidstøy og ergonomisk tilpassa vernetøy for våre operatører og Fagansvarlig, for å forebygge hendelser og eller skader. Men også arbeidstøy tilpasset kvinner.
Det er et viktig signal om at vi ønsker arbeidstakere av alle kjønn.

-«Vil man fremme god helse, komfort og ytelse på arbeidsplassen er det stort potensial i å utvikle, kjøpe og bruke god bekledning og godt utstyr sammen med krav til beskyttelse» sier Jan Inge Oen i dag HVO UPN.
Det var Jan Inge Oen fra Styrke Equinor Sokkel som fremla denne saken i SU Drift Nord for en god stund siden, og videreført til behandling i Sokkel AMU.

I dag har vi en type modell av kjeledress, som ikke er tilpasset den enkeltes kroppsform, eller for bruk for eksempel ved mye inne-jobbing.
Det har resultert i at noen har klippet lengder av på beina, eller brettet opp ermene. Men da får man ikke hanskene over ermene, og man har et område eksponert hud ved håndleddet.
-«Derfor har det vært viktig for oss også å få på plass ergonomisk og tilpassa vernetøy» sier Oen.

Vi har altfor lenge hatt en vernebekledning som ikke er tilpasset en del av brukerne, herunder f.eks. for kvinner. For Styrke Equinor Sokkel var ønsket rett og slett å gjøre arbeidshverdagen bedre og sikrere ved å ha tilgjengelig riktig tilpasset vernebekledning i forhold til arbeidsoppgaver og slik at arbeidstakerne er beskyttet på en sikkerhetsmessig og tiltenkt måte.

Både for arbeidsgiver og arbeidstaker er det mye å tjene på godt og riktig tilpasset arbeidstøy.

-«Valg av arbeidstøy og verneutstyr vil også påvirke den ansattes fysiske arbeidsbelastning. Dermed vil valg av arbeidstøy redusere sannsynligheten for å utvikle belastningsskader» sier Hovedverneombud på sokkelen Jan Inge Oen.

Vi er fornøyde med at Equinor, i samarbeid med leverandøren Wenaas, tar initiativ til kontinuerlig utvikling av vernebekledning, inkludert et nytt stretchstoff som på sikt også kan erstatte stoffet i dagens kjeledresser. Vi ser frem til at disse forbedringene vil gi en enda bedre opplevelse og sikkerhet for våre ansatte.
Arbeidet har tatt tid, men den grundige prosessen har vært nødvendig for å løse en kompleks oppgave. Nå ser vi frem til å lansere et tilpasset og etterlengtet vernetilbud som forventes å bli godt mottatt.

-«Dette er et arbeid som har tatt lang tid, men vi har også sett kompleksiteten i oppgaven, og er nå glad for at vi nærmer oss et tilbud som vi forventer blir tatt godt imot», sier leder av Sokkelforeningen for Equinor Styrke Per Steinar Stamnes.

Anskaffelsen av den nye bekledningen er planlagt i uke 50 eller 51, med levering i første kvartal 2025. 

– «Dette er et viktig signal om at vi ønsker arbeidstakere av alle kjønn. Vil man fremme god helse, komfort og ytelse på arbeidsplassen er det et stort potensial i å utvikle, kjøpe og bruke god bekledning og godt utstyr sammen med krav til beskyttelse» sier Åshild Camilla Lande Berge, ungdomstillitsvalgt og representant for Styrke Equinor Sokkel i arbeidsgruppen for å få dette til.