Arrangerte «Equinordag» for å informere om betydningen av Equinor sin aktivitet
LO Vestland sin nyvalgte leder, Atle Rasmussen, ble invitert til Sandsli for å få en bedre forståelse av Equinor sin betydning for distriktet og sin aktivitet.
Møtet ble arrangert av Equinor og Styrke Equinor i fellesskap. Hovedhensikten med møtet var å vise både størrelsen av virksomheten på Sandsli, og betydningen av vår virksomhet i Vestland, både på Sandsli inkludert landanlegg, baser og innretningene i Drift Vest.
For Equinor og Styrke Equinor er godt samarbeid med sentrale ledere for industriutviklingen på Vestlandet helt nødvendig for driften og fremtiden vår Equinors virksomhet. Både til lands og til havs.
– Vi er avhengig av å informere om hva vi står for, og betydningen av virksomheten i vårt fylke, sier Lene Hauge, leder for Styrke Equinor Bergen.
Samarbeidet med et bredt spekter av regionale og lokale «stakeholdere» er viktig for selskapets “license to operate”, for at vi skal opprettholde aktivitet og arbeidsplasser også i fremtiden.
– Det er viktig for oss å synliggjøre og informere om størrelsen på virksomheten i Bergen og i Vestland fylke, sier Hauge.
Ringvirkningsstudien til Equinor bekrefter at det skapes store nasjonale og lokale ring-virkninger årlig fra sokkelen og landanleggene gjennom aktivitet og sysselsetting i veldig mange kommuner i Norge. Den viser også viktigheten næringen bidrar med av inntekter tilbake til den norske stat og kommuner, samt arbeidsplasser og kompetanse for hele landet.
Equinor er en betydelig innkjøper av varer og tjenester fra norsk leverandørindustri.
Styrke Equinor syns det er veldig bra at 94 prosent, dvs 127 mrd kr, kommer fra norske leverandørbedrifter. Den høye norske andelen må sees i sammenheng med at norsk leverandørindustri er svært konkurransedyktig.
Det som også er gledelig å se er leverandørindustrien bidrag – cirka 1.900 norske leverandørselskaper hadde leveranser til Equinor-opererte felt og til landanlegg driftet av Equinor i 2023. Disse er spredt over 283 bransjer i 332 kommuner.
At det er aktivitet i så mange kommuner, gir et bilde av olje- og gassindustriens betydning for hele Norge – dvs skal komme hele landet til gode.
Vestland fylke er en viktig region for norsk olje- og energiindustri, med 6316 Equinor-ansatte og et omtrent tilsvarende antall leverandøransatte. Ikke bare bidrar denne virksomheten til fylkets økonomi og sysselsetting, men den bidrar også til å stimulere til innovasjon, teknologisk utvikling og bærekraftig vekst.
Aktivitetspakka som ble vedtatt i 2020 er en sterk bidragsyter til at aktivitetsnivået ble økt.
– Den gang var det temmelig tomt i prosjekthylla. Med de konsekvenser det ville medført. For å opprettholde verdiskaping, kompetanse og sysselsetting i Norge var det avgjørende at det kom intenciver som medførte at nye utbyggingsprosjekter som leverandørindustrien kunne konkurrere om, og nye prosjekter på sokkelen for å opprettholde levetid og arbeidsplasser på våre innretninger, sier Per Steinar Stamnes, leder av Styrke Equinor Sokkel.
SSB tall viser investeringer i fjor på ca 250 mrd kr. Og i år på ca 275 mrd kr.
– Disse prosjektene trygger eksisterende arbeidsplasser, og skaper nye arbeidsplasser over hele landet, i tillegg til store inntekter til fellesskapet, avslutter Stamnes
Dagen ble avsluttet med først en omvisning på operasjonssenter for droneflyving. Alle operasjoner med flygende droner i Tampenområdet i Nordsjøen blir styrt fra operasjonssenteret på Sandsli i Bergen. Se video
Til sist fikk vi et innblikk fra kontrollrommet for Hywind Tampen. Kontrollrommet ble åpent i 2022 med Styrke Equinor tilstede. Hywind Tampen forsyner Snorre- og Gullfaks-feltene i Nordsjøen med elektrisk kraft. Den flytende vindparken består av 11 turbiner, og med en systemkapasitet på 88 MW og Hywind Tampen er verdens første fornybare kraftkilde for olje- og gassvirksomhet til havs