Styrke sine nettsider

Deltakelse på Barentshavkonferansen i Hammerfest

Heltidsstillitsvalgt i Sokkelforeningen Idunn Tobiassen Mauseth og LO-koordinerende Karstein Moldøen deltok på Barentshavkonferansen 25.-27. mars.

Kraftsituasjonen i fokus

Dagen før selve konferansen startet tirsdag med frokostseminar hvor diskusjonen gikk om industri, kraft og aktivitet i lokalsamfunn, spesielt for lokale leverandører.

Kraftsituasjonen ble nøye gjennomgått av både Statnett og Hammerfest Energi. De kunne informere om at det ikke er kapasitet i strømnettet for nytt, større strømforbruk med mindre 420kv-linja kommer på plass til både Hammerfest og østover i Finnmark. Alt forbruk over 100KW vil det ta tid å få på plass kapasitet til, mens alt over 5MW krever at Statnett kommer inn i bildet – og de vil da mest sannsynlig få et nei til svar dersom det ikke blir produsert mer strøm raskt.
– Det eksisterende nettet har vært nedprioritert i mange tiår, og trenger en kraftig oppgradering, sa Jacob Grønn, prosjektdirektør hos Statnett.

– Det er viktig å ta kraftsituasjonen i Finnmark på alvor. Dersom nye forbrukere eller at eksisterende forbrukere trenger mer kraft må både det nye nettet og mer kraft på plass. Dette gjelder uavhengig av elektrifiseringen av Melkøya, da det står mange andre forbrukere i kø for å tilgang på mer kraft, sier Mauseth og Moldøen som begge deltok på frokostseminaret.

Forbundsleder Frode Alfheim deltok på medlemsmøte via teams. Foto: Atle Espen Helgesen.

Arrangerte åpent medlemsmøte

I tradisjon tro ble det i regi av forbundet sentralt arrangert et åpent medlemsmøte dagen før konferansen hvor alle Styrkes medlemmer i Hammerfest var målgruppen. Det var store værutfordringer i nord denne tirsdagen, og det ble gjort endringer i programmet da flere av gjestene ikke kom seg til Hammerfest på grunn av dårlig vær.

Heltidstillitsvalgt Idunn Tobiassen Mauseth ledet medlemsmøtet samt holdt et eget innlegg om trygghet og muligheter for arbeidsplasser i nord. Forbundsleder Frode Alfheim og Energiminister holdt begge innlegg på teams til forsamlingen. Medlemmer fra både Polarbase, Vår Energi og Equinor hadde møtt opp, og det ble servert både mat og drikke.

CEO i Equinor Anders Opedal kom seg ikke til Hammerfest pga værutfordringer og hadde innlegg på konferansen via teams.

Fortsatt optimisme for nord

Det var mange interessante temaer på programmet og to ministere fra Regjeringen besøkte konferansen. Energiminister Terje Aasland åpnet dag én hvor han blant annet nevnte at han har en forventning om at Wisting blir realisert. Han er også opptatt av at selskapene skal investere mer og finne mer i Barentshavet slik at dette kan bidra til flere arbeidsplasser både på hav og land.

Innleggene fra flere av innlederne under konferansen vitnet om fortsatt stor entusiasme om aktiviteten i nordområdene fremover, med den politiske situasjonen i verden som et alvorlig bakteppe.

Operatørselskapene snakket om sin virksomhet i Barentshavet og nord i Norskehavet, og var motiverte for å lete enda mer i nord. Aktivitetspakken – som Styrke og LO har vært pådriver for og avgjørende for å få på plass – ble trukket frem flere ganger som et positivt bidrag til den økte aktiviteten.

– Selskapene tok til orde for å samarbeide for å utvikle ny teknologi for leting og økt utvinning av de eksisterende reservoarene. Dette synes vi var interessant, og vi har veldig troen på et samarbeid rundt dette, sier Mauseth og Moldøen.

En veldig interessant samtale om dagens verdensbilde og sikkerhetspolitiske situasjon.
Fra venstre: Siv Dagny Aasvik (fasilitator), Hilde Restad (førsteamanuensis Oslo Nye Høyskole), Louise Dedichen (pensjonert viseadmiral) og Kari A. Myklebost (professor i historie, UiT Arktisk).

Stabile rammevilkår i en usikker verden

Stabile rammevilkår var også et sentralt samtaleemne gjennom hele konferansen. Bare debatten om usikkerhet og ustabilitet for rammevilkårene i seg selv har en direkte effekt på økte kostnader for selskapene fordi det påvirker avkastningsgraden, selv før endring i rammevilkårene i det hele tatt er vedtatt.

Operatørselskapene var også irriterte på debatten om at det ikke har noe å si hvor olje og gassen kommer fra, når utslippene fra norskprodusert olje og gass er lavere enn i andre land. Eksempelvis er CO2-utslippene 5 ganger mindre på gass fra Norge kontra USA. Fraktkostnader og vår nærhet til Europa har også innvirkning på det gir lavere utslipp totalt sett å bruke norsk olje og gass i EU.

Forbundsleder Frode Alfheim og heltidstillitsvalgt i Styrke Equinor Sokkel Idunn Tobiassen Mauseth snakket om rekruttering, kompetanse og forutsigbarhet i dialogen «Uten flinke folk, ingen framtid i Finnmark».

Les også: Fantastiske muligheter i nord, men det krever forutsigbarhet

Dag to ble åpnet av Fiskeri- og Havminister Marianne Sivertsen Næss hvor sameksistens med fiskeri- og havbruksnæring var dagens første tema.

Videre var beredskap, totalforsvar og hvordan stormaktenes spill påvirker nordområdene.

– Det har vært en veldig bra, interessant og informativ konferanse. Her er det viktig at vi deltar og får informasjon om verdensbildet, spesielt i dagens politiske situasjon, avslutter Mauseth og Moldøen.

Forbundet Styrke hadde stand under konferansen. Foto: Atle Espen Helgesen

Fra www.barentshavkonferansen.no:

Stiftelsen Barentshavkonferansen bidrar med sentrale møteplasser i nord. Gjennom aktualitet og geografisk nærhet bringer vi sammen viktige beslutningstakere innen industri, myndighet, teknologi og kapital for å skape størst mulig aktivitet, verdiskapning og vekst.