Styrke sine nettsider

Høy deltakelse fra Equinor på LOs havenergikonferanse

Hele arbeidsutvalget i Sokkelforeningen samt LO-koordinerende Karstein Moldøen deltok på LOs havenergikonferanse 13. og 14. februar.

LOs haveenergikonferanse gikk av stabelen i Bergen 13. og 14. februar. Hele arbeidsutvalget i Styrke Equinor Sokkel samt LO-koordinerende Karstein Moldøen deltok på dette. Det har vært to innholdsrike dager med gode innledere, gode diskusjoner og ikke minst gode venner samlet for å diskutere både nåtid og framtiden på norsk sokkel.

Første tema på konferansen var HMS med statssekretær Astrid Bergmål, nestleder i Styrke Lill-Heidi Bakkerud og Sigve Knudsen fra Havindustritilsynet. Astrid Bergmål snakket om ny HMS-melding som er på vei, og skrøt av forbundet Styrke som har vært pådriver og initiativtaker til at en ny HMS-melding burde komme på plass. Hun var også tydelig på å fremsnakke vår industri og var forsikret oss om at regjeringen er på lag med olje- og gassbransjen og våre interesser.

Det har skjedd mye siden forrige HMS-melding; pandemi, teknologiutvikling, trusselbildet og energitilgangen for å nevne noe. En ny tilstandsstatus i en ny HMS-melding er derfor helt nødvendig, og både Astrid og Lill-Heidi så frem til å jobbe sammen via trepartssamarbeid for å få på plass en best mulig HMS-melding. Lill-Heidi poengterte at et høyt og verdensledende sikkerhetsnivå henger sammen med stabile og forutsigbare rammebetingelser, og at dette må gjelde for både myndigheter, selskapene og ikke minst for alle folkene. HMS skal også være i høysete når vi utvikler nye industrier og arbeidsplasser i Norge.

Sikring kommer også til å ha et høyt fokus i HMS-meldingen. Trusselaktørene er kreative og krever at vi iverksetter nye tiltak hele tiden for å beskytte oss mot angrep.

Leverandørindustrien var sterkt representert med direktørene fra både Rosenberg, Aibel og Aker. Alle tre tok til orde for økt satsning på havvind i Norge og var bekymret for tomme ordrebøker allerede om et par år dersom dette ikke kommer på plass – med resultat at flere tusen arbeidsplasser på verftene langs hele kysten står i fare.

-Å satse på havvind koster mye i subsidier i starten, men etter hvert som dette kommersialiseres i storskala vil kostnadsnivået gå ned. Vi må også ta lærdom og høste erfaringer fra eksisterende havvind-prosjekter for å kunne redusere fremtidige kostnader, sa Aker-direktør Jan Ertesvåg.

Økt leteaktivitet, elektrifisering og mer fornybar-prosjekter er nøkkelen for å holde verftene i gang.

På dag to fikk konferansen besøk av energiminister Terje Aasland, LO-leder Peggy Hessen Følsvik og sokkeldirektør i Equinor Kjetil Hove. Kjetil kunne informere om at Equinor planlegger for et fortsatt høyt aktivitetsnivå på sokkelen, både når det kommer til å øke levetiden på eksisterende felt og høy leteaktivitet.

Kritikken av partiene på Stortinget som ønsker å omgjøre vedtaket om elektrifiseringen gikk igjen i innleggene, med bakgrunn i at industrien er helt avhengig av stabile rammevilkår for å sikre trygge arbeidsplasser i fremtiden.

– Industrien er nødt til å kunne stole på fattede vedtak. Villigheten til å investere milliarder går drastisk ned. Ikke bare i Finnmark, men i hele landet, sa Kjetil Hove i sitt innlegg.

– Å stoppe prosjekt som elektrifisering av Melkøya er å sette hele industrisatsinga i Nord-Norge i spill, tordnet LO-lederen.

Budskapet fra både Aasland, Følsvik og Hove var klar: ikke bare kommer det til å fortsette å bli dyrere å slippe ut CO2, men vi må innstille oss på at kunder verden over kommer til å ha høye krav til klimautslipp under produksjonen av produktene de kjøper. Noe som kanskje er underkommunisert er at å kutte klimautslipp er helt avgjørende for at industrien i Norge skal opprettholde sin konkurransekraft mot andre land.